Meny Lukk

Personlig utstyr

Her kan gjerne mor og far også lese litt! Det er jo gjerne deres lommebok som får merke det mest når utstyr skal handles inn 🙂 Husk at speiderutstyr også er flotte jule- og bursdagsgaver!

Dersom dere trenger tips og råd til utstyr så har speider-sport skrevet masse om dette. Turjenter.no deler også nyttig erfaring fra overnattingsturer i naturen. Vi kan selvfølgelig også kontaktes dersom dere ønsker flere tips og råd 🙂


Bekledning

Hva er viktig med turklær?

Selv om nye materialer og løsninger kan gi bedre funksjon og komfort, er utgangspunktet enkelt:

Det viktigste er ikke å ha moderne turklær, men å ha klær som holder deg varm og tørr.

I tillegg må du gjøre deg kjent med det utstyret du har, passe på at det er helt og ta vare på det. Gode turklær skal være av en slik kvalitet at de kan gå i arv.

Husk at det ikke er nødvendig å kjøpe det nyeste og dyreste utstyret for å dra på tur. Det viktigste er at man selv finner ut hvilket behov man har og hva man skal bruke klærne og utstyret til.
Generelt lever vi etter mottoet ULL ER GULL – ALT ANNET ER TULL. Dette gjelder for klær du har inn mot kroppen og på toppen. Flere tynne lag et bedre enn ett tykt. Er man ute om vinteren er det bedre å kle på seg ullundertøy, gjerne i flere lag hvis det er kaldt, og dekke til med en form for vindtett jakke og bukse. Noe spesifikke retningslinjer når det gjelder bukse og klær har vi ikke utover at inneklær bør holde seg inne. Joggebukse er IKKE turklær. Velg heller ikke det dyreste da barn sliter klær fort, og det lett kan komme gnister fra bål som svir hull.


Sko

Valg av fottøy kommer an på turen. Gummistøvler er lite egnet til vanlige turer i skog og mark, men kan være greit på sommerleire. Til vanlig gåtur på vår/sommer/høst vil et par solide tursko være best – helst litt høye slik at gjørme og vann ikke så lett skvetter oppi skoen. De bør være noe vannresistente, men vanntette er heller ikke så bra. Da blir man lettere svett på beina, som igjen lett skaper gnagsår. Husk ullsokker, de suger fukt, holder varmen og bevarer beina bedre til alle årstider, særlig vår, høst og vinter.


Ryggsekk

Det er smart med sidelommer, men pass på at de ikke er i veien hvis man går på ski. Åpning i bunnen og/eller flere steder på sekken er en stor fordel. Den nye speidersekken er et godt eksempel på en sekk som har alt dette, men utvalget av sekker er stort – så bruk gjerne tid på finne en som passer akkurat dine behov.

Tips for pakking av ryggsekk:
Alt du har med på tur, skal pakkes ned i sekken. Det eneste som kan være på utsiden, er liggeunderlag, telt, fiskestang og sag om sommeren. Spade og søkestang om vinteren.

HUSK: Har du mye på utsiden av sekken, blir den vond å bære, du setter deg lettere fast mellom trær, og sannsynligheten for at du mister noe, er stor.

Når du pakker sekken, skal du ta hensyn til at:

 1. Sekken skal være god å bære. Det betyr at du må ha riktig tyngdepunkt. På fottur skal tyngdepunktet i sekken være langt nede og nært inn til ryggen. På skitur kan tyngdepunktet være noe høyere opp i sekken, men fremdeles nært inntil ryggen. Les mer: Hvor tung kan sekken være?
 2. Du skal finne tingene dine når du trenger dem. Det vil si at det er dumt å ha regntøyet i bunn hvis det plutselig begynner å styrtregne, og at det er dumt å ha kartmappe i midten av sekken når dere ikke finner fram til hytta dere skal overnatte i. Det er kjedelig å bruke masse tid på å lete hver gang du trenger noe.

Her er noen praktiske tips:

 • Soveposen bør pakkes ned i sekken og gjerne i en vanntett pose.
 • Det kan være lurt å sortere tingene etter når du trenger dem: sovepose og soveklær i en pose, mat i en annen og ytterklær som lue, votter og regntøy i en tredje pose.
 • I topplokket bør du ha de tingene du trenger å kunne nå ofte mens du går.

Sovepose

Sover du ikke godt, blir det en dårlig tur. En av de få tingene det lønner seg å bruke penger på, er derfor en god sovepose. Av egen erfaring bruker vi 3- og til og med 4-sesongers soveposer selv på de varmeste sommernettene, da med åpen glidelås og med posen som en dyne over oss.

Soveposer er enten fylt med dun eller kunstfiber:

 • Kunstfiber: Det mest vanlige fyllet i soveposer. Brukes både til varme og kalde poser, og er et godt valg hvis du skal ha en sommerpose, eller en pose du kan bruke både sommer og vinter.
 • Dun: Dun er dyrere enn kunstfiber, men er også lettere, varmere og kan komprimeres mer. Det beste valget hvis du sover mye ute om vinteren og er opptatt av lav vekt.

Utvalget av soveposer er veldig stort. Det aller viktigste når du skal kjøpe sovepose er for det første at den er tilpasset den temperaturen den er tiltenkt brukt i. Såkalte 3-sesongsposer dekker vanligvis behovene for vår, sommer og høst hvis det ikke er altfor kaldt, og holder til normal speiderbruk. De fleste poser har som sagt glidelås i siden som gjør det mulig å regulere temperatur på de varmeste sommernettene.

Husk: En sovepose som har en komforttemperatur over null grader, er bare egnet til varme sommer-netter og innendørs bruk.

3 Gode soveposer:


Liggeunderlag


Valg av liggeunderlag er ofte en vurdering mellom vekt, pris og grad av komfort og varme. Alle har fordeler og ulemper, det viktigste er å finne det liggeunderlaget som best møter dine behov. Liggeunderlag kan deles inn i to kategorier:

Skumunderlag

 • Fordeler: Skumunderlag er solide og gode liggeunderlag. Rulles enkelt sammen og tåler hard bruk, også enkelte gnister fra bål.
 • Ulemper: Ingen spesielle, men husk at tykkelsen bør variere etter årstid:Et godt skumunderlag til vinterbruk bør være 12 millimeter eller tykkere. Til sommerbruk holder det med 10 millimeter.

Oppblåsbare liggeunderlag

 • Fordeler: Så lenge det ikke er kaldt er oppblåsbare (eller selvoppblåsbare) liggeunderlag, både varme, myke og gode å ligge på.
 • Ulemper: Det kan bli hull selv om du er forsiktig. Da isolerer de vesentlig dårligere enn skumunderlag. Det går an å lappe, men må behandles med forsiktighet.

TIPS: Familens gamle luftmadrass kan virke fristende å ligge på, men pass på: Den vil oppleves som iskald når det er kjølig ute, fordi kroppen ikke klarer å varme opp luften.

I speidersammenheng anbefaler vi ikke oppblåsbare underlag da bruken kan være tøff, og det ofte brukes som sitteunderlag ved leirbål o.l. Men det er viktig at underlaget isolerer godt (ikke er for tynt), og at overflaten helst ikke er så glatt at soveposen glir av. Pass også på at lengden er tilpasset lengden på soveposen – ikke kortere enn soveposen! Mammut/ajungilak «Bamse» er et veldig bra liggeunderlag til speiderbruk som heller ikke koster all verden.

TIPS : På turer utenom speidersammenheng er det er en god ide å blande flere underlag, spesielt når det er vått og kaldt. For eksempel et skumunderlag nederst og et oppblåsbart øverst. Skumunderlaget beskytter mot skader og slitasje. Hvis det går hull man ikke klarer å fikse, har man da skumunderlaget som backup og kan allikevel få en god natts søvn.

Hva betyr R-verdi?
Alle gode produsenter av liggeunderlag oppgir R-verdi. Dette beskriver isoleringsevnen og en høyre R-verdi betyr bedre isoleringsevne. Vurder behovet ditt og finn det liggeunderlaget med den R-verdien som passer best for deg. For vinterbruk bør du ha en R-verdi på 4,5 og mer. Kjøp aldri et liggeunderlag som ikke oppgir R-verdi – det er en dårlig investering som du vil angre på. Bamse underlaget vi bruker selv og anbefaler har en R-verdi på 2,1. Les mer her


Kompass
Det er mange typer kompass på markedet. Til speiderbruk er det ikke nødvendig med noe fancy og dyrt, men det kan være en fordel at kompasset ikke er av den aller minste typen. Da kan det være litt vanskelig å ta ut kompasskurs. Uansett – det aller viktigste er at du vet hvordan det brukes!

Kniv
Kniv er et must for en speider.
Det beste valget er en normal tollekniv, gjerne med en liten parerbeskytter så ikke fingrene glir inn på eggen så man skjærer seg. Jo mindre rutinert man er med kniv, jo mindre bør kniven være, men stort nok skjefte til at hele hånden får plass – og man får et godt grep.
«Speiderkniven» er kniver med innpreget guttespeider eller pikespeider på sliren. Disse er billige, men egner seg best for de minste speiderne (småspeiderne). For troppsspeidere og oppover bør man velge noe bedre. De beste tolleknivene er faktisk de billigste – de som selges til håndtverkere med plastskjefte og plastslire. Alternativt, kjøp en «normal» tollekniv med treskjefte og lærslire, men sky de fancy variantene som pesten.

En «leatherman» eller tilsvarende multiverktøy kan også være greit, men selve kniven på disse disse egner seg sjelden til noe, særlig ikke spikking. Samekniver er ikke for nybegynnere og kniver av typen «Rambo» vil vi ikke se!
Oppbevar kniven tørt, selv om du skulle kjøpt en som er «rustfri» også rustfrie vil ruste om forholdene ligger tilrette for det. Skulle du få rust på kniven, finn frem finest mulig stålull uten såpe, og syrefri vaselin. Puss vekk rusten med stålullen og bruk vaselinen som pussemiddel under jobben. Puss kniven godt inn med vaselin etterpå, og tørk den så vekk.
Aldri stikk eller kast kniven i bakken – eggen blir ødelagt, og du må slipe den igjen. Ikke bruk kniven i et bål eller glør – herdingen går ut av stålet, og det blir umulig å holde kniven skarp. Når kniven blir sløv, må den slipes, og da må du få en som kan det til å lære deg. 

Turbestikk
Det finnes mange ulike typer turbestikk, men som minimum skal man ha kniv, skje og gaffel samt kopp og tallerken. Om man vil ha tallerken og kopp av plast eller tre er en smakssak, men ikke velg porselen eller glass. Mange selger turbestikksett. Det er lurt for da er delene tilpasset og utgjør lite volum, og du får samlet alt.


Reparasjonssett

Gjør det til en god vane å ha et reparasjonssett med på turen slik at du kan fikse utstyret underveis, alternativt kan ordne en nødløsning som gjør nytten til du kommer hjem og får reparert utstyret ordentlig.

Et reparasjonssett bør inneholde:
Sysaker
Elektrikertape
Skolisser
Tekstiltape (gaffa)
Multiverktøy / skrujern
Ståltråd
Småspiker
Sterkt lim / superlim
Kniv (speiderkniven)
Syl
Spinnakertape (bra til telt, sovepose osv)
Sterkt tynt tau


Bålpose

Gjør det også til en vane å ha en bålpose med når du skal på tur. Dette er ingen liste over ting du må ha med, dette er bare et forslag. Det viktigste er at du tar med ting DU klarer å tenne bål med, vi skal øve på dette i speideren. Men det er lov å øve hjemme, gjerne sammen med en voksen. Spør om lov først!

Her er forslag til hva du kan ta med i posen, du trenger ikke alt. Det viktigste er at DU klarer å tenne bålet om du, utstyret eller veden ikke er helt tørr:
Fyrstikker
Stormfyrstikker
lighter (Sjekk om du klarer å bruke)
Tamponger
Bomull
Tennstål (Spør Vidar om du ikke har fått)
Tennbriketter
Telys
Lite stearinlys
Bjørkenever
Lo fra tørketrommel


Sekk til speidermøter

På våre faste speidermøter trenger alle sekk for å få med seg det som trengs. Husk at sekken må være stor nok til at du også kan få med deg din del av fellesutstyret til patruljen eller gruppen. Enten det er primus/turkjøkken, patruljens førstehjelpsutstyr, mat, ved, eller annet vi skal bruke på møtet.

Fast utstyr i sekken er drikkeflaske med vann, tallerken, dyp skål, spork, førstehjelpsutstyr, bålpose og reparasjons sett om du har. Det er også lurt å ha med ekstra sokker, lue, votter/hansker og fleece/genser etter årstid.