Meny Lukk

For foresatte

Inkluderende fritidsaktiviteter

I Hetlevikspeiderne ønsker vi at alle barn skal kunne delta på alle våre aktiviteter, uavhengig av foreldrenes økonomi. Vi kan være med å legge til rette for dette. Vi har mulighet til å være med å dekke eksempelvis turer, leir, utstyr samt kontingent. Hvis dette er aktuelt for at ditt barn skal kunne delta kan du ta kontakt med:

Ingvild Fosse Finckelsen
Mob: 95 76 44 40
E-post: ingvild2ndhorn@gmail.com
Støtten blir gitt anonymt, Ingvild har taushetsplikt.


Vi er medlem i Norges Speider Forbund, og etter 14 dagers prøveperiode har vi krav at alle speidere må meldes inn i medlemssystemet. Derfor trenger vi mer informasjon om speiderne og de frivillige enn vi har i våre lister, bla. fødselsdato og adresse. Gå til registreringssiden ved å trykke på knappen. PS! Dersom speideren har allergier eller annet dere synes vi bør ha informasjon om, så kan dere legge dette inn der det står: «Notat til denne personen»


Hjelp oss å skaffe midler til utstyr og aktiviteter! 

Hver eneste gang vi har speidermøte lager vi mat. Og når vi er ute bruker vi ved eller gass til matlaging. Vi bruker også tauverk, presenninger, verktøy og annet forbruksutstyr som må erstattes. Vi er flinke til å ta vare på utstyret men ting blir utslitt eller kan ikke repareres, alt dette koster penger. Derfor håper vi dere kan støtte oss økonomisk ved grasrotandel eller via spond, begge deler trengs bare gjøres en gang, koster dere ingenting, -men gjør at vi kan konsentrere oss om speideraktiviteter i stedet for å skaffe penger.

Dersom dere tipper med Norsk Tipping, håper vi at dere kan støtte oss ved å bli deres grasrotmottaker. Trykk knappen under for å støtte oss.


Vi bruker også spond.com og alle som har registrert bankkontonummer og betalingskort bidrar, hvis dere handler hos våre partnere får vi penger direkte i speiderkassen. (samme som trumf, bare vi får trumfen) Det er gratis å aktivere Cashback og det koster ikke noe ekstra å handle hos våre partnere. Bruk knappen under for å registrere deg. Del gjerne med familie og slekt. 


Julegave og bursdagsliste

Vi har på på oppfordring laget en Julegave og bursdagsliste for speidere. Listen inneholder utstyr tilpasset bevere, småspeidere og speidere. Alt utstyret kommer til å bli brukt jevnlig i speideraktiviteter i tiden som kommer, enten vi oppholder inne eller ute.

Når det gjelder tursekker, så kan det virke som om en sekk på 40-50 eller 60 liter er alt for stor for en speider. Da må en huske at på de fleste turer må man bære alt personlig utstyr selv. Soveposen selv om den ikke veier så mye, utgjør mange liter i sekken. Vi har skrevet mer om sekker herSpeidersekken fra Asivik passer til de kroppslengdene som er oppgitt, og kan anbefales. Bare spør om det er utstyr dere trenger info om, vi deler gjerne det vi har av erfaring! Er dere i Bergen så husk at speiderkretsens egen Fritid- sport i Marken er enda 10-15% billigere enn nettbutikken til Speidersport.


Speiderskjorta

Først ut er speiderskjorta, den er selvskrevet. For hvor skal man ellers plassere alle merkene man får? Bare husk å kjøpe noe man kan vokse i, slik at den varer noen år.


Alle skal ha fått brettekopp, men den kan være litt liten og upraktisk hvis man skal spise feks. suppe eller varm kakao. Denne turkoppen er fin å ha i sekken, og er litt mer praktisk.


Tallerken hører med, og denne dype har litt større bruksområde enn en flat.


Vi har kjøpt inn denne sporken i plast til alle og dette holder nå i den første tiden med småturer. Men når vi skal på camp og overnattinger, kan dette settet i stål være å anbefale.


Disse tre knivene passer alle godt som speiderkniver. Tynne nok til at barnehender får godt grep. Sikkehetsbøyle dersom en glipper, og skikkelig skarp slik at en slipper å bruke mye makt. Og sist men ikke minst er den spiss, slik at en kan lage hull. Link til: Mora speiderkniv, Helle små-speiderkniv. Mora barnekniv


Dette tennstålet fra light my fire gjør at man lettere klarer å få tent på bålet, spesielt anbefalt! Sammen med opptenningspinnen klarer man å få fyr, selv om alt er vått.

Kompass må en speider ha for å finne fram, dette kompasset holder livet ut for den vanlige turfamilien


Våre forslag til hodelykter, denne til 225,– tåler alt vær vi har på vestlandet. Denne til 539,- er litt bedre, har oppladbart batteri og rødt lys som bevarer nattsynet i tillegg. Trenger du mye lys i en liten pakke gjør denne til 799,- jobben og vel så det.


Dette underlaget anbefaler vi til alle. Det tåler svært røff bruk og er midt i blinken for våre behov. Når speiderne blir eldre og klarer å ta bedre vare på ting, er det naturlig å supplere med et oppblåsbart underlag. Men fram til da er det dette som gjelder.


Soveposer er dyrt! Gode soveposer er dyrere! I tillegg trenger gjerne små kropper varmere poser enn voksne, og noen er varme av seg mens andre er frysepinn. Derfor er det litt vanskelig å anbefale en sovepose alle blir fornøyd med. Vi har skrevet litt om soveposer på denne siden, og det finnes også mer informasjon om personlig utstyr.


Hva betyr peff, patrulje, tropp og andre speiderbegreper?

Noen sentrale speiderbegreper:

Enhet: En speidergruppe er delt inn i forskjellige enheter etter speidernes alder. I speideren har vi følgende enheter: Beverkoloni: Enhetsnavn på grupperingen av speidere i 1. og 2. klasse. Småspeiderflokk: Enhetsnavn for grupperingen av speidere i 3. og 4. klasse. Tropp: Enhetsnavn for grupperingen av speidere i 5.–10. klasse. Troppen kan deles i stifinner- (5.–7. klasse) og vandrertropp (8.–10. klasse), eller drives samlet som én speidertropp. Roverlag: Enhetsbetegnelse for gruppering av speidere fra 16-25 år. Mange rovere har lederoppgaver i gruppe ved siden av.

Patrulje: En patrulje er en liten enhet med 4 til 8 speidere mellom 10 og 16 år. En patrulje leder seg selv, mer eller mindre. Patruljen ledes av en patruljefører (peff) og en assistent (ass). Disse er ofte litt eldre enn de andre i patruljen.

Krets: En speiderkrets er en samling av speidergrupper i samme geografiske område. Kretser organiserer fellesarrangementer som leirer, konkurranser osv.

Korps: I de fleste kretser finnes det speidergrupper som er tilsluttet kirkesamfunn eller organisasjoner i tillegg til Norges speiderforbund. Disse gruppene kalles korpsgrupper.

Haik: En haik er en patruljetur som speiderne planlegger og gjennomfører uten voksne ledere.

Speiderdrakt: Speiderdrakten består av speiderskjorte og skjerf. Det finnes også en t-skjorte og piquetrøye som kan brukes i sammenhenger der speiderskjorta ikke trenger å brukes. Dette, og mye annet nyttig og praktisk, kan kjøpes på speider-sport.no.

Speiderprogram: Dette er et aktivitetsprogram for speidere. Programmet er et hjelpemiddel for å nå speidingens mål, nemlig å skape selvstendige og ansvarsbevisste mennesker.


Er det trygt å ha barn/ungdom i speideren?

Ja, det er det. Riktignok kan et aktivt speiderliv føre til skader av og til, men det er svært sjelden at det skjer noe alvorlig. Trening i å mestre ulike situasjoner, for eksempel teoretisk og praktisk opplæring i det å yte førstehjelp, er en viktig del av speideren. Skader du deg på en speidertur, er du i gode hender!

På større, nasjonale arrangementer er det alltid beredskapsgrupper og/eller lege og annet helsepersonell til stede. Beredskapsgruppene består av speidere over 16 år som er godkjente til å takle ulykker og skader. Beredskapsgruppene kan sammenlignes med Røde kors hjelpekorps. Vi har også krav om politiattest for alle ledere. Dette er med på å sikre at vi ikke har ledere som er dømt for vold eller overgrep.


Koster det mye å være speider?

Nei. Sammenliknet med andre typiske fritidsaktiviteter er det å være speider ikke dyrt: Speiderne betaler kontingent til sin lokale speidergruppe, til kretsen og forbundet. Kontingenten betales samlet, én gang i året.

Forbundskontingenten er for tiden på 450 kroner. Kretsene kan ta inntil halvparten av denne kontingenten, mens gruppene står fritt til å fastsette sin kontingent. Vi i Hetlevikspeiderne er i etableringsfasen og har ennå ikke bestemt størrelsen på kontingenten.


Hva kreves det av foreldre å ha et barn som er speider?

Vi håper selvfølgelig at du som forelder finner glede i, og ønsker, å bidra! Vi er ennå i etableringsfasen, men håper at foreldrene kan bidra! Ta kontakt med oss! Vi kommer garantert til å trenge ekstra hjelp til transport i forbindelse med turer og leirer.

Foreldre er også velkomne som ledere eller til andre verv i gruppa. Alle nye ledere får tilbud om å delta i speiderens gode og varierte ledertrening.


Hvor skal jeg feste merkene?

Her er en oversikt over hvor merkene skal sitte på speiderskjorta.


Hva slags utstyr trenger en speider?

Speideren har ikke noe absolutt krav til speiderdrakt. Men de aller fleste speiderne vil gjerne ha både skjorte og skjerf. Et aktivt friluftsliv krever også noe utstyr, slik som sekk, sovepose og liggeunderlag. Turutstyr som telt, kokeapparat osv. har speidergruppen. Det er også godt utvalg av speiderutstyr og turutstyr i speiderens egen nettbutikk Speidersport.


Er speiderne forsikret når de er på tur?

Aktive speidere skader seg av og til, derfor har Norges speiderforbund i samarbeid med forsikringsselskapet Knif Trygghet laget en egen ulykkesforsikring for speiderne. Vi anbefaler i tillegg at hver enkelt har egen reiseforsikring som dekker tap av eller skade på personlige eiendeler, og hjemreise ved sykdom eller uforutsette hendelser. Les mer om forsikringen.